NU IN DE AANBIEDING: 309,= ——- OP=OP
Review: COSMIQ+ duikcomputer van Deepblu – door Carlo Vreugde
Het jonge bedrijf Deepblu begon op 12 april 2016 met een revolutionair concept. Een nieuwe duikcomputer genaamd de COSMIQ+ die direct gekoppeld kan worden aan de Deepblu app, een logboek-app voor de smartphone die tegelijk als sociaal netwerk fungeert. Deze app is al beschreven in Bovenwater april 2017. Hoe zit het dan met de duikcomputer? Heb je er iets aan als deze gekoppeld is aan een soort Facebook?
Wat kun je allemaal met de COSMIQ+?
Dat is eigenlijk heel simpel: je gaat duiken en daarna verbind je de COSMIQ+ via Bluetooth met de app op je smartphone via iOS of Android. Op die manier komt jouw duik direct in je logboek terecht, inclusief alle bekende onderdelen. Je kunt hier van alles aan toevoegen: foto’s, video’s, etc. Dit alles kun je direct delen via social media. Superhandig dat jouw familie en vrienden direct kunnen zien wat jij ziet en doet. Een uitkomst als ik op Bonaire aan het duiken ben. De familie thuis ziet en leest over mijn duik, de bijbehorende watertemperatuur en een mooie foto van mij in de Hilma Hooker. Tja, en dat allemaal zonder pen en in een flits; wat wil je dan nog meer?
Wat voor een batterij zit erin?
Voordat je gaat duiken laad je de lithium ion batterij van de COSMIQ + duikcomputer op via een aan magnetische goudvergulde contactpunten gekoppelde USB-stekker. Ik heb de duikcomputer altijd in de avond opgeladen en zodra de batterij vol is, stopt het oplaadproces. Je kunt er dan een goede 12 uur mee duiken door een slimme stroombespaarmodus. Dit is te zien via het batterijniveau rechtsboven in de display. Wat prettig is: je kunt de duikcomputer echt uitzetten om je batterij te besparen. De keerzijde is dat je de COSMIQ + dan ook wel weer moet aanzetten, want het is geen standby positie.
Je hoeft geen batterij meer te (laten) verwisselen. Je kunt de duikcomputer 500 keer volledig opladen voordat de batterij in capaciteit geleidelijk aan afneemt. Ach ja, dat is 500 x 6 uur = 3.000 uur duiken en daarna moet je wat vaker opladen; dat zijn heel wat duiken. En het is net als met sommige smartphones; zodra deze verouderd zijn, koop je een nieuw model.
Hoe is het beeldscherm?
Dan spring je het water in en het fraaie kleuren lcd-scherm van 5,6 cm met pixelvrije EBTN techniek (Enhanced Black Twisted Nematic/Verbeterde Zwarte Gedraaide Nematic) toont het beeld in kleur met een echte zwarte achtergrond dat zichtbaar is vanuit alle hoeken. Hierdoor merkte ik op Bonaire dat, doordat het beeld plat is, ik het horloge soms een klein beetje moest kantelen als de zon er recht op scheen om spiegeling te voorkomen. Dit hoge contrast scherm is daardoor goed af te lezen in de tropen én in de donkere wateren in Nederland. In de Vinkeveense Plassen is het een verademing om op zo’n helder kleurenscherm te kijken
In de scubamodus zie je in het groot rechtsboven de No Deco tijd die ook grafisch aan de rechterkant wordt weergegeven. In het midden in het groot de duikdiepte. Dan is er linksboven kleiner de watertemperatuur en de duiktijd, linksonder kleiner de tijd en de maximale diepte. Helemaal links wordt grafisch je opstijgsnelheid weergegeven in meters per minuut.
In de verpakking zitten ook 2 schermbeveiligers bij die je over het scherm heen kunt plakken.
Wat krijg je allemaal?
Het geheel wordt bezorgd in een handige, beschermende, gewatteerde draagtas met de schermbeveiligers, USB-oplaadkabel, handleiding en twee verschillende polsbanden. De eerste is een NATO polsriem dat met klittenband en twee rvs stelranden goed is af te stellen, zodat het goed om je pols past, bij een wetsuit en zelfs een droogpak. Interessant is dat er ook een elastiekkoord (bekende bungee) wordt meegeleverd, zodat de duikcomputer makkelijk in een keer over je droogpak heen gaat.
Valt er wat in te stellen?
Op Bonaire heb je een tijdsverschil van uren met Nederland en ik liep te zoeken hoe ik de tijd kon aanpassen. Ik zat met mijn gedachten nog in mijn oude duikcomputer. Maar deze duikcomputer is natuurlijk verbonden met de app. Zodra ik verbinding maak met mijn smartphone wordt de lokale tijd automatisch overgenomen door de duikcomputer. Uhh, dat had ik ook zelf wel kunnen bedenken!
De meeste instellingen doe je standaard in de app. Het Algoritme Decompressie-algoritme is gebaseerd op de berekeningen van het Bühlmann ZHL-16C- model met drie verschillende veiligheidsfactorinstellingen: Conservatief, Normaal en Progressief. Daarnaast kun je op de duikcomputer een aantal zaken handmatig instellen, zoals bijvoorbeeld het nitrox percentage tussen de 21%-40% in de duikmodus. Op Bonaire is dit redelijk constant, dus daar heb ik het maar 1 keer hoeven in te stellen.
De COMPAQ+ heeft maar 2 knoppen. De linker knop is voor de modus waarvan er 6 zijn: horloge, duiken, bodem timer, Freedive, logboek, synchroniseren. De rechter knop is om de instellingen aan te passen. In de Freedive modus kun je een alarm instellen voor een maximale tijd en maximale diepte. Dit gaat heel eenvoudig en de rest doe je op je app, wat je weer een handboek uit je hoofd leren scheelt.
Futureproof
Er komen continu gratis updates uit, die handige functies toevoegen aan de duikcomputer en die het gebruikerservaring verbeteren. Wanneer dergelijke updates beschikbaar zijn, worden ze draadloos op de COSMIQ+ geïnstalleerd via de Deepblu app. Voorbeelden van de verbeteringen zijn: een nieuwe helderheid instelling geeft controle over de achtergrondverlichting tijdens het duiken, een slimme energiebesparende modus maakt tot 12 uur continu duiken mogelijk.
Wat moet dit alles kosten?
Deze mooie duikcomputer is te koop bij Fata Aquana en kost 349,=